Pitons: Milzu čūska var apēst pat cilvēku

1
Pitons: Milzu čūska var apēst pat cilvēku

Python ir sastopams tikai Āzijā, Āfrikā un Austrālijā. Šīs sugas tiek uzskatītas par vecās pasaules čūskām. Vārds Python nāk no Pythonidae. Python ir ļoti slavens visā pasaulē, jo šī čūska nav indīga un ļoti populāra visās valstīs. Popularitātes iemesls ir TV šovi, filmu industrija un sociālie mediji. Saskaņā ar Rāpuļu datu bāzi ir atrastas aptuveni 42 Python sugas. Iepriekšējais pasaules rekordists bija tīklveida segvārds Pūkains. Mērot 2009. gada 30. septembrī, viņa bija garāka par 24 pēdām. Fluffy diemžēl nomira Kolumbusas zoodārza akvārijā, Pauelā, Ohaio štatā, ASV, 2010. gada 26. oktobrī acīmredzama audzēja dēļ. Viņa bija 18 gadus veca un joprojām bija 24 pēdas gara.

Ārējais izskats no Python

Pythonidae dzimtā ir daudzas pasaulē lielākās čūskas. Lielākā daļa sugu ir milzīgas, tīklveida, kas var izaugt līdz 30 pēdu garumā. Ir arī ļoti mazas Python sugas ar nosaukumu Anthill, kas aug tikai līdz 24 collām. Šī suga tiek uzskatīta par pasaulē mazāko čūsku Python ģimenē. To krāsa un mēroga raksts katrā šāda veida sugā ir nedaudz atšķirīgs, jo to krāsa pārsvarā ir no vienkrāsaini brūnas līdz zaļai. Šajās 42 Python sugās ir daudzas citas kopīgas iezīmes. Pitoni ir ļoti lieli, un tiem ir trīsstūrveida galva ar asiem, atpakaļ izliektiem zobiem, ko tie izmanto, lai satvertu laupījumu. Tēviņu spuras ir lielākas nekā mātīšu piešiem. Pitoniem ir arī divas plaušas, taču lielākajai daļai čūsku ir attīstījušās tikai viena plauša.

Attēla kredīts: sociālie mediji

Golden-Pithon
Golden-Pithon

Diēta un dzīvotne

Kopš gadsimtiem Pitonu ģimene dzīvo galvenokārt siltos un mitros laikapstākļos Āzijā, Āfrikā, Okeānijā un Austrālijā, taču daudzas sugas virzās uz lietus mežiem, zālājiem, mežiem un purviem. Dažām sugām patīk dzīvot pazemē, piemēram, zem akmeņiem, pamestām zīdītāju urām un koku zariem, taču 21. gadsimtā pitons dzīvo kopā ar cilvēkiem kā savu mājdzīvnieku. Viņi izveido paši savu urbumu, ar galvas palīdzību izrokot bedres, un izliekot netīrumus vai dubļus, izliekot savu spēcīgo kaklu. Viņu apakšējā žokļa stiprinājums atrodas augšējā žoklī, kas neļauj netīrumiem iekļūt čūskas mutē. No 42 sugām tikai viena suga ir ieradusies Rietumu puslodē, un tās vārds ir Birmas, kas veiksmīgi vairojas Floridas Evergleidā, jo Evergleidas klimats ir līdzīgs Dienvidāzijas purvam.

Attēla kredīts: sociālie mediji

pitonu dzīves stils
pitonu dzīves stils

Tāpat kā citas čūskas, pitons nesekoja pēc upura, un pārsteidzoši uzbrūk savam upurim. Viņi izmanto gan acis, gan smaržu, lai precīzi noteiktu savu upuri. Python priekšrocība ir arī īpašas temperatūras jutīgas bedres vai caurumi gar to žokļiem, kas var sajust siltasiņu upuru siltumu pat tumsā vai starp blīviem zaļumiem. Pitons ir konstriktors. Tas satver savu laupījumu ar saviem milzu zobiem, pēc tam ātri apvij sava ķermeņa spoles ap laupījumu un sāk spiešanu. Viņi faktiski nesasmalcina upuri un nesalauž tā kaulus. Tas cieši saspiež upuri, līdz dzīvnieks nevar paelpot katru reizi, kad tā laupījums ieelpo, sašaurinātājs pievelk savus spoles, lai aizņemtu vietu, kas izraisa nosmakšanu un tā upuris drīz nomira.

Uzvedība

To smagsvara dēļ pitona kustība ir tāda, it kā kāds skrien uz priekšu taisnā līnijā, šo kustības uzvedību sauc par “taisnvirzienu”. Pitonu ribas ir ļoti stingras, lai atbalstītos pret zemi, tās paceļ vēderu un spiežas uz priekšu, kas ir lēna kustība un pitoni nevar braukt vairāk par 1,6 km/h. Daudzas pitonu sugas ir lieliski peldētāji, bet citas ir koku sugas. Viņi karājas no zariem ar savu spēcīgo satvēru asti.

Attēla kredīts: sociālie mediji

Attiecības
Attiecības

Atkarībā no čūskas lieluma pitoni var ēst putnus, ķirzakas un zīdītājus, piemēram, pērtiķus, suņus, kazas, briežus un cūkas. Tika pat atklāts, ka Āfrikas klinšu pitonam vēderā ir mazs leopards! Kad maltīte ir patērēta, pitoni meklē siltu vietu, kur atpūsties, kamēr ēdiens tiek sagremots.

Attēla kredīts: sociālie mediji

Python diēta
Python diēta

Dažas to sugas dēj olas seklā ligzdā, un, lai saglabātu olas, tās pārklāj ligzdu ar lapām un augsni.

Attēla kredīts: sociālie mediji

inkubējamās olas
inkubējamās olas

Lielākā daļa pitonu māšu uzturas ap savām olām, lai pasargātu olas no aukstuma, lai novērstu olas; lielākas sugas mātes olas silda drebinot.